Veiksmingumo principas viešuosiuose pirkimuose

Tiekėjų pažeistų teisių veiksmingos gynybos principas yra svarbus sprendžiant viešųjų pirkimų bylas. Nors pats veiksmingumo principas nėra tiesiogiai įtvirtintas Viešųjų pirkimų įstatyme, sprendžiant viešųjų pirkimų ginčus šis principas įgauna vis didesnę reikšmę.

Veiksmingumo principas yra susijęs ir su viešuoju interesu, ir su tikslu užtikrinti konkurenciją viešųjų pirkimų procedūrų metu. Teismo vaidmuo ir pareiga saugoti viešąjį interesą yra aktualus ne tik dėl visuomenei svarbių gėrių apsaugos, bet ir siekiant skatinti sąžiningą tiekėjų varžymąsi (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2011 m. balandžio 5 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-155/2011). Sąžiningas tiekėjų varžymasis priklauso ne tik nuo to, kaip perkančioji organizacija vykdo pirkimo procedūras, kaip jų laikosi, bet ir kaip veiksmingai tiekėjai gali apginti pažeistas teises.

Kasacinio teismo praktikoje tiekėjų pažeistų teisių gynybos veiksmingumo principas yra suprantamas trejopai: 1) kaip tiekėjams prieinami ir efektyvūs jų teisių gynybos mechanizmai; 2) kaip reali galimybė pasinaudoti teisių gynybos mechanizmais; 3) kaip aktyvus teismo vaidmuo užtikrinant jų prieinamumą (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2011 m. kovo 21 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-119/2011; 2011 m. balandžio 5 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-158/2011).

Veiksmingumo principas reikalauja, kad perkančiosios organizacijos sprendimų peržiūros procedūra ir jos taikymas neturi būti toks, kad pasinaudojimas šia procedūra tiekėjams pasidarytų praktiškai neįmanomas ar labai sudėtingas (Europos Sąjungos Teisingumo Teismo 2003 m. vasario 27 d. Sprendimas Santex, C-327/00, Rink. 2003, p. I-1877). Teismams, sprendžiantiems tiekėjų ir perkančiųjų organizacijų ginčus, materialiosios ir proceso teisės normas aiškintinos ir taikytinos taip, kad tiekėjui būtų leista efektyviai įgyvendinti teisę į pažeistų teisių gynybą (Lietuvos apeliacinio teismo 2014 m. kovo 10 d. nutartis, priimta civilinėje byloje Nr. 2A-1002/2014).

Nepriklausomai nuo to, jog peržiūros procedūros nuostatos pritaikytos teisėtai, jų taikymas konkrečiu atveju gali lemti neveiksmingą, pernelyg suvaržytą pažeistų teisių gynybą. Teismai, spręsdami kilusius ginčus, turėtų patikrinti ne tik tai, kaip buvo laikytasi peržiūros procedūros nuostatų, bet ir tai, ar naudojimasis jomis buvo pagrįstas veiksmingos tiekėjo teisių gynybos principu.

Svarbu yra tai, kad tiekėjų teisių gynimo veiksmingumo principas nėra apribotas tik teismine ginčo stadija. Perkančiosios organizacijos, nagrinėdamos tiekėjų pretenzijas, taip pat privalo užtikrinti, jog tiekėjų galimybė pasinaudoti peržiūros procedūromis būtų ne formali, bet realiai įgyvendinama. Perkančioji organizacija turi imtis reikalingų veiksmų, užtikrinančių tiekėjų pažeistų teisių gynybos veiksmingumą.

Rašyti komentarą