Dėl Covid-19 pasekmių siekiama spartinti atsiskaitymus

Atsižvelgiant į koronaviruso Covid-19 sukeltas neigiamas pasekmes Finansų ministerija skatina perkančiąsias organizacijas spartinti atsiskaitymus su tiekėjais.

Finansų ministerija paskelbė, kad skatina perkančiąsias organizacijas kuo anksčiau įsigyti prekes ir paslaugas, kurias yra planuojama įsigyti šiais metais. Taip pat yra siūloma mokėjimus atlikti dalimis arba tiekėjams išmokėti avansus (jeigu tai įmanoma). Galiausiai, siūloma kuo greičiau atsiskaityti su tiekėjais, konkrečiai – mokėjimo paraiškas patvirtinti per 1-2dienas nuo tiekėjų sąskaitų gavimo.

Atkreiptinas dėmesys, kad egzistuoja galimybė ir pakeisti viešojo pirkimo sutartis dalyje dėl atsiskaitymo (pvz., įtvirtinti atsiskaitymus dalimis ar avanso išmokėjimą). Tačiau toks viešojo pirkimo sutarčių keitimas yra išimtinis. Vien aplinkybė, kad šiuo metu Lietuvoje egzistuoja ekstremali situacija, susijusi su Covid-19, nėra pati savaime pakankama, kad būtų galima atlikti viešojo pirkimo sutarties pakeitimus.

Kiekvienu atveju tiekėjas privalo pagrįsti ir įrodyti, jog dėl Covid-19 protrūkio atsirado aplinkybės, darančios tiesioginę įtaką viešojo pirkimo sutartis vykdymui. Tiekėjas turi pagrįsti, kad būtina pakeisti sutarties sąlygas dėl atsiskaitymo tvarkos bei kad siūlomi pakeitimai sudarys sąlygas tinkamai įvykdyti sutartį.

Bet kuriuo atveju visos šalys yra skatinamos aktyviai bendradarbiauti ir ieškoti būdų, kaip sėkmingai įvykdyti viešojo pirkimo sutartis.

Finansų ministerijos raštas

Rašyti komentarą