Viešųjų pirkimų bylų teismingumas

Civilinio proceso kodekso 27 str. 3 p. nustatyta, kad bylas dėl civilinių viešo konkurso teisinių santykių kaip pirmosios instancijos teismai nagrinėja apygardos teismai.

Ši nuostata paprastai aiškinama taip, kad ginčus dėl viešųjų pirkimų (pvz., dėl viešojo pirkimo sąlygų ar dėl perkančiųjų organizacijų sprendimų) turi nagrinėti apygardos teismai kaip pirmosios instancijos teismai.

Tačiau kyla klausimas, kaip turėtų būti suprasta sąvoka „dėl civilinių viešo konkurso teisinių santykių“. Pavyzdžiui, ar ginčai dėl viešojo pirkimo sutarties vykdymo, kai tiekėjai prašo priteisti skolą už perduotas prekes, atliktus darbus arba suteiktas paslaugas, turėtų būti sprendžiami apygardos teismuose kaip pirmosios instancijos teismuose?

Į šį klausimą jau anksčiau buvo atsakę Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, kuris nurodė, jog tiekėjų ir perkančiųjų organizacijų ginčai dėl viešojo pirkimo sutarčių vykdymo visgi turėtų būti pirmiausia sprendžiami apygardos teismuose.

Pažymėtina, kad nurodyti atvejai tikrai nėra galutinis viešųjų pirkimų ginčų sąrašas. Tam tikrais atvejais gali net neatsirasti sutartinių santykių tarp tiekėjų ir perkančiųjų organizacijų. Pavyzdžiui, tiekėjas dalyvauja viešajame pirkime, pateikia pasiūlymą bet, paskelbtas laimėtoju, neatvyksta sudaryti viešojo pirkimo sutarties. Tokiu atveju perkančioji organizacija gali reikalauti, kad tiekėjas atlygintų padarytą žalą. Kasacinis teismas nurodė, kad ir tokie ginčai turėtų būti pirmiausia sprendžiami apygardos teismuose. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padarė išvadą, kad ginčai, susiję su viešaisiais pirkimais, dėl ikisutartinės atsakomybės teismingi apygardos teismams kaip pirmosios instancijos teismams.

Konstatuotina, kad Civilinio proceso kodekso 27 str. 3 p. nuostata „dėl civilinių viešo konkurso teisinių santykių“ aiškintina plačiai ir bet kokie ginčai, susiję su viešaisiais pirkimais (įskaitant ginčus ir dėl ikisutartinių bei sutartinių viešųjų pirkimų teisinių santykių) turėtų būti nagrinėjami apygardos teismuose kaip pirmosios instancijos teismuose.

Rašyti komentarą