Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai, susiję su koronavirusu

2020-03-17 buvo priimti Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai siekiant supaprastinti viešųjų pirkimų procedūras. Pakeitimai buvo priimti dėl koronaviruso Covid-19 paplitimo, siekiant paprasčiau vykdyti viešųjų pirkimų procedūras tam tikrais atvejais.

Tuo tikslu buvo pakeista Viešųjų pirkimų įstatymo 46 str. 5 d. nuostata. Nuo šiol perkančiosios organizacijos gali netaikyti pašalinimo pagrindų, kai pirkimas susijęs su sveikatos ar aplinkos apsauga. Pavyzdžiui, perkančiosios organizacijos gali pirkti iš tiekėjų, kurie yra teisti; nesumokėję mokesčių; pažeidę konkurenciją; įtraukti į melagių ar nepatikimų tiekėjų sąrašą; yra įtraukti į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą ir pan. Pakeitimu yra siekiama perkančiosioms organizacijoms užtikrinti galimybę įsigyti būtinų priemonių (prekių, paslaugų ar darbų), skirtų kovai su koronavirusu.

Taip pat buvo pakeistas Viešųjų pirkimų įstatymo 72 str. 3 d. Iki šiol supaprastintų pirkimų atveju, kai reikia ypatingai skubiai atlikti pirkimą, perkančiosios organizacijos galėjo nesilaikyti pirkimo procedūrų – tiesiog sudaryti sutartį su reikiamu tiekėju bei apie tai viešai paskelbti. Nuo šiol perkančiosios organizacijos taip gali daryti ir tarptautinių pirkimų (t. y. pirkimų, kurių sumos didelės) atveju. Tačiau tokiais pirkimais perkančiosios organizacijos turi pagrįsti, jog pirkimo objektas iš tiesų buvo reikalingas ypač skubiai ir negalėjo perkančiosios organizacijos numatyti (suplanuoti) tokio pirkimo iš anksto.

Rašyti komentarą