Naujai teikiami dokumentai – neleistini

Viešųjų pirkimų bylose teismams tenka spręsti klausimus, ar tiekėjai, atsakydami į perkančiosios organizacijos prašymus dėl pasiūlymo paaiškinimo, turi teisę pateikti papildomus dokumentus, kurie nebuvo pateikti kartu su pasiūlymu.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra konstatavęs, kad pateikus pasiūlymą jo iš esmės keisti nebegalima – to reikalauja viešųjų pirkimų skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principai. Tokia taisyklė taikoma tiek kai pasiūlymas yra keičiamas tiekėjo iniciatyva, tiek tais atvejais, kai pasiūlymas yra keičiamas prieš tai perkančiajai organizacijai paprašius paaiškinti ar patikslinti pasiūlymą.

Tačiau neatmestina situacija, kai dėl tiekėjų pateiktų pasiūlymų kyla poreikis ištaisyti nedideles technines klaidas arba kyla poreikis tik paaiškinti pasiūlymą. Tačiau toks pasiūlymo aiškinimas ar tikslinimas negali lemti vertinimo, kad dėl patikslinimo teikėjas būtų laikomas pateikusio iš esmės naują pasiūlymą.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra pažymėjęs, kad kai pasiūlymo patikslinimas nėra tik paaiškinimas ar klaidų ištaisymas, toks pasiūlymo patikslinimas yra laikomas pradinio pasiūlymo esminiu pakeitimu (kas nėra leidžiama). Perkančioji organizacija negali leisti tiekėjams iš esmės pakeisti pasiūlymo, kadangi tokiu būdu tokiam tiekėjui būtų sudarytos nepagrįstai palankios sąlygos, palyginti su jo konkurentais. Taip pat būtų pažeistas ir viešųjų pirkimų lygiateisiškumo principas. Lygiateisiškumo principas laikytinas pažeistu, kadangi leidus vienam tiekėjui pateikti naujus dokumentus tam, kad būtų papildytas pradinis pasiūlymas, šiam subjektui būtų sudarytos nepagrįstai palankios sąlygos viešajame pirkime palyginus su kitais pirkime dalyvavusiais subjektais. Tokiu būdu būtų pažeistas ne tik lygiateisiškumo, bet ir nediskriminavimo bei skaidrumo principai.

Komentarai (2)
  1. Sveiki,

    Ar teisingai suprantu, kad negalima jo keisti, net jeigu įvėlei kažkokią klaidą? dirbame su privataus sektoriaus konkursai ir puikiai žinome,kad pasiūlymo redagavimas prieš pasiūlymo pateikimo termina yra labai įprastas reikalas

Rašyti komentarą