Kartu su pretenzija galima pateikti neesminius dokumentus

Pirkimo sąlygų techninėje specifikacijoje dažnai yra reikalaujama kartu su pasiūlymu pateikti tam tikrus dokumentus, patvirtinančius perkančiosios organizacijos reikalavimų atitikimą. Jeigu tiekėjas kartu su pasiūlymu nepateikia reikalaujamo dokumento – tokį pasiūlymą reikia atmesti.

Tačiau ką daryti, jeigu tiekėjas kartu su pretenzija dėl pasiūlymo atmetimo perkančiajai organizacijai pateikia reikalaujamą dokumentą?

Viena vertus, techninės specifikacijos reikalavimus atitinkantys dokumentai paprastai yra pasiūlymo „siaurąja“ prasme dalis, t. y. tokia dalis, kurios tikslinti ar aiškinti ribos yra labai siauros. Pagal susiformavusią teismų praktiką draudžiama aiškinti pasiūlymo siaurąja prasme duomenis ar jame taisyti nustatytas klaidas.

Kita vertus, viešuosiuose pirkimuose egzistuoja turinio viršenybės prieš formą principas, reiškiantis, kad pirmenybė turėtų būti teikiama ne formalumams, bet dokumentų turiniui. Formalūs netikslumai gali sutrukdyti siekti viešųjų pirkimų tikslų, todėl tiekėjų veiksmų ir perkančiosios organizacijos sprendimų turiningasis vertinimas, atsižvelgiant į viešųjų pirkimų principus ir tikslus, turi viršenybę prieš formalumus.

Šiais metais Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėjo bylą, kurioje tiekėjas kartu su pretenzija pateikė reikalaujamą dokumentą. Byloje kilo ginčas dėl tokio tiekėjo pasiūlymo tikslinimo leistinumo. Teismo vertinimu, toks tiekėjo elgesys buvo tinkamas ir perkančioji organizacija turėjo vertinti pasiūlymą kaip atitinkantį pirkimo sąlygas. Lietuvos apeliacinis teismas motyvavo, kad Viešųjų pirkimų įstatyme nėra nustatyta, kada (kokiame viešojo pirkimo procedūros etape) tiekėjas turi teisę aiškinti ir tikslinti pasiūlymą. Teismas argumentavo, kad tiekėjo pateiktas dokumentas yra įrodymas, patvirtinantis techninėje specifikacijoje reikalaujamą prekės savybę. Todėl, teismo vertinimu, tokio dokumento pateikimas pasiūlymo esmės nepakeitė. Lietuvos apeliacinis teismas įvertino tai, kad dar pasiūlymo pateikimo metu prekė atitiko jai keliamus reikalavimus, todėl perkančioji organizacija pagrįstai priėmė tiekėjo naujai pateiktą dokumentą ir pagrįstai patenkino teikėjo pretenziją.

Pastaroji teismų praktika leidžia tiekėjams šiek tiek laisviau aiškinti ir tikslinti pasiūlymus, t. y. netgi pretenzijos pateikimo stadijoje. Tokia praktika yra krypstama link turinio viršenybės prieš formą principo tolesnio stiprėjimo. Be to, tai reiškia, kad negalima suabsoliutinti formalaus pasiūlymo neatitikimo pirkimo sąlygoms.

Rašyti komentarą