Bylinėjimosi išlaidas turi atlyginti ne tik perkančioji organizacija

Vadovaujantis Civilinio proceso kodeksu bylinėjimosi išlaidos priteisiamos tai šaliai, kurios naudai priimtas sprendimas, iš antrosios (pralaimėjusiosios) šalies. Jeigu aukštesnės instancijos teisme yra priimamas kitoks sprendimas, atitinkamai pakeičiamas ir bylinėjimosi išlaidų paskirstymas.

Viešųjų pirkimų bylose perkančiosios organizacijos pusėje dažnai kaip trečiasis asmuo dalyvauja kuris nors tiekėjas, kurio, pvz., pasiūlymo atitikimą pirkimo sąlygoms ginčija ieškovas (kitas tiekėjas, pageidaujantis sudaryti pirkimo sutartį).

Pastaruoju metu Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra suformavęs praktiką, kad kai tiekėjas (ieškovas) savo interesus gina prieš du procesinius varžovus – perkančiąją organizaciją ir kitą tiekėją (dalyvį), nustačius šių šalių argumentų nepagrįstumą ir elgesį procese, gali būti pripažįstama, jog teisinga procesą laimėjusios šalies patirtas išlaidas lygiomis dalimis atlyginti iš pralaimėjusiųjų.

Taigi, tiekėjai, dalyvaudami byloje perkančiųjų organizacijų pusėje, turi įsivertinti riziką, kad pralaimėjimo atveju, net jeigu jie yra tik tretieji asmenys, ieškovo patirtas bylinėjimosi išlaidas teks atlyginti kartu su perkančiąja organizacija.

Rašyti komentarą