Kvalifikacijos tikslinimas privalomas tik vieną kartą

Jeigu tiekėjas viešojo pirkimo procedūrų metu pateikia neišsamius ar netikslius kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus, perkančioji organizacija turi pareigą kreiptis į tokį tiekėją ir paprašyti patikslinti pateiktus dokumentus.

Tokiu atveju jei dalyvis perkančiosios organizacijos prašymu nepatikslina pateiktų netikslių ar neišsamių duomenų apie savo kvalifikaciją, jo pasiūlymas turi būti atmestas. Ne perkančioji organizacija turi įrodyti, jog tiekėjas neatitinka kvalifikacijos, o priešingai – tiekėjas turi pareigą įrodyti savo atitikimą kvalifikacijos reikalavimams. Taigi, Viešųjų pirkimų įstatyme yra įtvirtinta tiekėjo kvalifikacijos neatitikties prezumpcija.

Praktikoje kyla klausimų, kaip turėtų būti vertinami kvalifikacijos tikslinimo procedūros metu tiekėjų naujai pateikti dokumentai. Jei tiekėjas apskritai jokia forma nepatikslino kvalifikacijos duomenų, preziumuojama, kad jo pajėgumas perkančiosios organizacijos nustatytų reikalavimų neatitinka. Tačiau jeigu dalyvis kokiu nors būdu kvalifikacijos duomenis patikslino, perkančiosios organizacijos sprendžia dėl naujų duomenų atitikties pirkimo sąlygoms.

Visgi perkančiosios organizacijos neturi pareigos daugybę kartų kreiptis į tiekėją su prašymu dar kartą patikslinti tinkamai nepatikslintus kvalifikacijos dokumentus. Jeigu tiekėjas neištaisė perkančiosios organizacijos nurodytų kvalifikacijos trūkumų (ar netgi padarė naujų klaidų), perkančioji organizacija neturi pareigos (turi tik teisę) dar kartą kreiptis į tiekėją su prašymu dar kartą tikslinti kvalifikacijos duomenis. Tokiu būdu yra siekiama užtikrinti viešųjų pirkimų procedūrų koncentruotumą, perkančiosios organizacijos ir tiekėjų interesų pusiausvyrą ir nepažeisti tiekėjo pareigos būti pakankamai atidžiam, t. y. bonus pater familias principo.

Rašyti komentarą