Prašymai patikslinti kvalifikaciją turi būti aiškūs

Viešuosiuose pirkimuose kvalifikaciją patvirtinantys dokumentai yra dažnai tikslinami. Be to, tikslinant kvalifikaciją tiekėjai turi teisę pateikti naujus dokumentus, jeigu jie patvirtina situaciją, buvusią galutinę pasiūlymų pateikimo dieną.

Primintina, kad galimybė patikslinti atitinkamas pasiūlymo dalis egzistuoja ne tik kvalifikaciją patvirtinančių dokumentų atžvilgiu, bet ir dokumentų, patvirtinančių pašalinimo pagrindų nebuvimą, kokybės vadybos sistemos ir aplinkos apsaugos vadybos sistemos standartams, tiekėjo įgaliojimų asmeniui pasirašyti paraišką ar pasiūlymą, jungtinės veiklos sutarčių, pasiūlymo galiojimo užtikrinimą patvirtinančių dokumentų ir dokumentų, nesusijusių su pirkimo objektu, jo techninėmis charakteristikomis, sutarties vykdymo sąlygomis ar pasiūlymo kaina, atžvilgiu.

Svarbu yra tai, kad bendravimas tarp perkančiosios organizacijos ir tiekėjo dėl kvalifikaciją (ar kitų aukščiau nurodytų) patikslinančių dokumentų būtų skaidrus bei kad tiekėjas galėtų suprasti, kokiu tikslu yra kreipiamasi į jį dėl dokumentų patikslinimo. Tam tikrais atvejais, jeigu perkančiosios organizacijos pernelyg abstrakčiai suformuluoja prašymus dėl kvalifikacijos (ar kitų aukščiau nurodytų) dokumentų patikslinimo, tai gali lemti tiekėjų teisių pažeidimus.

Pavyzdžiui, vienoje iš neseniai nagrinėtų bylų Lietuvos apeliacinis teismas pripažino, kad perkančioji organizacija suformulavo pernelyg abstraktų prašymą dėl kvalifikacijos dokumentų patikslinimo ir nenurodė, kokius konkrečiai dokumentus ar duomenis reikėtų patikslinti, taip pat nenurodė priežasčių, kodėl yra laikoma, jog esami dokumentai nėra pakankami. Teismas konstatavo, kad perkančioji organizacija turi pareigą konkrečiai formuluoti prašymą dėl dokumentų patikslinimo. Nagrinėtoje konkrečioje byloje dėl tos priežasties, kad perkančioji organizacija suformulavo nepakankamai tikslų prašymą, atitinkami perkančiosios organizacijos sprendimai dėl tiekėjo pasiūlymo paskesnio atmetimo buvo panaikinti.

Siekiant išvengti panašių situacijų rekomenduotina, kad kiekvienas perkančiosios organizacijos kreipimasis į tiekėją būtų pakankamai išsamus ir aiškus, jog tiekėjas galėtų suprasti, dėl kokių konkrečiai priežasčių su pasiūlymu pateikti dokumentai nėra laikomi tinkamais ar pakankamais bei kokių konkrečiai dokumentų ar duomenų yra prašoma.

Rašyti komentarą