Užsienio tiekėjų kvalifikacijos vertinimas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas visiškai neseniai priėmė nutartį, kurioje pasisakė iš esmės nenagrinėtu klausimu viešųjų pirkimų srityje – dėl kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse veikiančių tiekėjų kvalifikacijos vertinimo.

Užsienio tiekėjams yra keliamas reikalavimas, kad jeigu jie pageidauja būti ypatingo statinio rangovais, jie privalo gauti Statybos produkcijos sertifikavimo centro teisės pripažinimo dokumentą. Formaliai laikantis teisės aktų reikalavimų užsienio tiekėjas gali pradėti veikti kaip ypatingo statinio rangovas tik gavęs teisės pripažinimo pažymėjimą.

Taigi, laikantis tokio požiūrio užsienio tiekėjas kartu su pasiūlymu turėtų pateikti Statybos produkcijos sertifikavimo centro teisės pripažinimo dokumentą. Tačiau ką daryti, jeigu iki pasiūlymų pateikimo termino pabaigos Statybos produkcijos sertifikavimo centras tokio dokumento nespėja išduoti?

Tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nagrinėtoje byloje nustatė, kad teisė būti rangovu įgyjama atestatų, bet ne teisės pripažinimo dokumentų pagrindu. Atestavimas ir teisės pripažinimo veikla yra skirtingos veiklos ir joms yra taikomos skirtingos teisės normos. Tad užsienio subjektai Statybos produkcijos sertifikavimo centre turi ne iš naujo įgyti, bet tik patvirtinti jau turimą teisę.

Kasacinis teismas padarė labai svarbią išvadą, kad tiek Lietuvos, tiek užsienio tiekėjų teisės verstis veikla įgijimo momentas turi būti siejamas su kilmės valstybės kompetentingų institucijų dokumentų išdavimo momentu – taigi, ne su Statybos produkcijos sertifikavimo centro išduodama teisės pripažinimo pažyma. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas suformulavo labai svarbią teisės taikymo ir aiškinimo taisyklę, pagal kurią Europos Sąjungos tiekėjų įgyta kvalifikacija laikytina atitinkančia viešojo pirkimo sąlygas, nepriklausomai nuo to, kad šio pajėgumo patvirtinimo dokumentas Lietuvoje buvo išduotas po galutinės pasiūlymų pateikimo datos.

Konstatuotina, kad užsienio tiekėjo kvalifikacijos įgijimo momentas siejamas su pirminio teisę veikti suteikiančio dokumento išdavimu kilmės valstybėje, o ne su jo pripažinimo Lietuvoje momentu.

Rašyti komentarą