Susijusių tiekėjų dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose

Viešuosiuose pirkimuose nėra draudžiama dalyvauti ūkio subjektams, kurie susieti tam tikrais ekonominiais, pavaldumo ar kitais ryšiais. Taip yra konstatavęs ir pats Europos Sąjungos Teisingumo Teismas, pažymėjęs, kad vienas kitą kontroliuojančių ūkio subjektų dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose ribojimas prieštarauja proporcingumo principui.

Be to, šiuo metu net jeigu viešajame pirkime dalyvauja susiję ūkio subjektai, jiems nėra privaloma atskleisti aplinkybės dėl tarpusavio sąsajumo.

Tačiau bet kuriuo atveju viešuosiuose pirkimuose yra įtvirtintas imperatyvusis reikalavimas visiems pirkime dalyvaujantiems ūkio subjektams veikti kaip konkurentams. Kitaip tariant, net jeigu viešajame pirkime du susiję ūkio subjektai pateikia skirtingus pasiūlymus, tokie ūkio subjektai negali tarpusavyje derinti veiksmų ar kitaip riboti konkurenciją.

Taigi, tiekėjai, siūlantys prekes perkančiajai organizacijai, negali pažeisti reikalavimo konkuruoti tarpusavyje. Kitaip tariant, tiekėjai negali sudaryti draudžiamų susitarimų ar imtis kitų nesąžiningos konkurencijos veiksmų. Pavyzdžiui, tiekėjai negali teikdami pasiūlymus bendradarbiauti vienas kitam atskleidžiant savo siūlomas kainas; tiekėjai negali tarpusavyje derinti pasiūlymų; tiekėjai negali tarpusavyje skirstytis perkančiosiomis organizacijomis, geografine rinka ar kitais rinkos parametrais; tiekėjai negali susitarti, jog siūlys skirtingas prekes bei kitaip koordinuoti savo veiksmus eliminuojant ar apribojant konkurenciją.

Analogiškai perkančiosioms organizacijoms yra nustatyta pareiga viešuosiuose pirkimuose užtikrinti sąžiningą tiekėjų konkurenciją. Tad jeigu perkančiajai organizacijai tampa žinoma apie tai, jog keli ūkio subjektai galimai atlieka veiksmus, ribojančius konkurenciją, perkančiosios organizacijos turi imtis aktyvių veiksmų ir ištirti, ar tikrai konkrečiame viešajame pirkime buvo apribota konkurencija. Nustačius, kad tiekėjai tarpusavyje derino veiksmus ar kitaip apribojo konkurenciją, visų susitarimuose dalyvaujančių tiekėjų pasiūlymai turi būti atmesti.

Rašyti komentarą