Pasiūlymų techninės specifikacijos vertinimas

Pasiūlymuose tiekėjai turi nurodyti tokius duomenis, kurie tiksliai atitiktų techninės specifikacijos (prekių, paslaugų ar darbų savybių) reikalavimus. Pasiūlyme esančių techninės specifikacijos duomenų patikslinimas yra labai ribotas. Pagal Viešųjų pirkimų įstatymo 39 str. 1 d. nuostatą perkančioji organizacija gali prašyti, kad dalyviai paaiškintų savo pasiūlymus, tačiau ji negali prašyti, siūlyti arba leisti pakeisti pasiūlymo, pateikto atviro ar riboto konkurso metu, ar galutinio pasiūlymo, pateikto konkurencinio dialogo metu, esmės – pakeisti kainą arba padaryti kitų pakeitimų, dėl kurių pirkimo dokumentų reikalavimų neatitinkantis pasiūlymas taptų atitinkantis pirkimo dokumentų reikalavimus. Taigi, prašyti dalyvių paaiškinti savo pasiūlymus perkančioji organizacija gali tik tuomet, kai pasiūlymas ar jo sudėtinė dalis yra neaiškūs.

Kasacinis teismas yra sprendęs, kad tiekėjo pateikiama techninė dokumentacija turi atitikti šiuos patikimumo kriterijus:

  1. pateiktuose dokumentuose turi būti užsakovo reikalaujami duomenys apie siūlomų įrenginių ir medžiagų technines savybes;
  2. tiekėjas turi nurodyti gamintoją, kaip šios informacijos šaltinį;
  3. turi būti vieša galimybė patikrinti pateiktą informaciją (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2012-04-12 nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-43/2012).

Esant duomenų, kad tiekėjo iš pradžių pateikta techninė dokumentacija nepagrindė prekių, paslaugų ar darbų techninių charakteristikų, vėliau tiekėjas neturi teisės papildyti tokių duomenų. Vėliau tiekėjo pateikta informacija, kuri keičia pasiūlymo esmę ir kurios vertinimas netinkamą pasiūlymą darytų tinkamu, negali būti vertinama.

Net jeigu tam tikra techninė informacija egzistavo ir anksčiau, t. y. reikalaujamus parametrus tiekėjo siūlomos prekės, paslaugos ar darbai atitinka, tokią informaciją tiekėjas privalo pateikti kartu su pasiūlymu. Pasiūlymo dalims dėl pirkimo objekto ir tiekėjo kvalifikacijos (ar kitų su jo dalyvavimu susijusių aspektų) taikomos skirtingos Viešųjų pirkimų įstatymo normos. Tiekėjas, kuris nesugeba laiku pateikti tinkamai parengto pasiūlymo (siaurąja prasme), turi prisiimti iš to kylančias neigiamas teisines pasekmes, t. y. riziką, kad jo pasiūlymas bus atmestas.

Net Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra pažymėjęs, kad jei perkančiajai organizacijai būtų leista prašyti dalyvio, kurio pasiūlymą jį laiko neaiškiu ar neatitinkančiu techninių specifikacijų, pateikti atitinkamus paaiškinimus, tuo atveju, jei šio kandidato pasiūlymas galiausiai būtų atrinktas, galėtų atrodyti, jog perkančioji organizacija slaptai dėl jo derėjosi kitų kandidatų nenaudai ir taip pažeidė vienodo vertinimo principą (Europos Sąjungos Teisingumo Teismo 2012-03-29 Sprendimas SAG ELV Slovensko, C-599/10; paskelbtas skaitmeniniame Rinkinyje, ECLI:EU:C:2012:191). Tiekėjų veiksmai nėra pagrįsti ir teisėti, jeigu pasiūlymo neaiškumą lėmė tik tiekėjų pareigos kruopščiai parengti pasiūlymą pažeidimas.

Techninės specifikacijos duomenys pasiūlyme gali būti taisomi ar pildomi tik tuomet, jeigu yra būtinas jų paaiškinimas, taip pat siekiant ištaisyti akivaizdžias klaidas arba jeigu dėl tokio taisymo nėra faktiškai pateikiamas naujas pasiūlymas (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2014-06-20 nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-333/2014).

Rašyti komentarą