Pasiūlymuose reikia nurodyti konkrečias siūlomas prekių charakteristikas

Perkančiosios organizacijos, rengdamos ir skelbdamos pirkimo sąlygų technines specifikacijas, dažnai jose nurodo keliamus itin konkrečius ir specifinius reikalavimus siekiamam įsigyti objektui.

Tačiau tiekėjams, rengiantiems pasiūlymus, nepakanka savo pasiūlymuose tik formaliai nurodyti, jog siūlomas produktas atitinka pirkimo sąlygas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad tiekėjai savo siūlomų prekių savybes turi apibūdinti tiksliais ir konkrečiais duomenimis, o ne pateikti abstraktų įsipareigojimą, jog perkančiosios organizacijos keliami reikalavimai bus įvykdyti.

Jeigu tiekėjas nepateikia konkrečių duomenų, tokiu atveju po pasiūlymų pateikimo termino dienos tiekėjas nebeturi teisės keisti pasiūlymo. Tai reiškia, kad tiekėjas praranda teisę po pasiūlymų pateikimo termino dienos nurodyti konkrečius siūlomų prekių techninius parametrus, jeigu jie nebuvo nurodyti teikiant pasiūlymą. Toks pasiūlymo tikslinimas (net jeigu pasiūlymą patikslinti prašo perkančioji organizacija) išeina iš pasiūlymų tikslinimo ribų ir bus laikoma, jog tokiu būdu pirkimo sąlygų neatitinkantis pasiūlymas tapo atitinkančiu pirkimo sąlygas.

Lietuvos apeliacinis teismas dar visiškai neseniai 2015 m. kovo mėnesį, spręsdamas bylą, konstatavo, kad tiekėjas, pasiūlymo vertinimo metu paaiškinęs pasiūlymą ir nurodęs konkretų modelį, iš esmės pateikė naują pasiūlymą. Tokiu būdu tiekėjas gali įgyti nesąžiningą konkurencinį pranašumą prieš kitus tiekėjus, kurie jau yra pateikę konkrečius pasiūlymus, nurodydami konkrečius modelius ir parametrus. Šioje byloje buvo konstatuota, kad tokio tiekėjo pasiūlymas buvo atmestas pagrįstai.

Tad tiekėjai, teikdami pasiūlymus, turi pareigą siūlyti konkrečias prekes,  paslaugas ar darbus, t. y. turėtų siūlyti konkrečių produktą ir nurodyti siūlomo produkto konkrečias specifikacijas.

Rašyti komentarą